Skip to main content

Brukerveiledning

Dette er starten på brukerveiledningen. Seksjonene her skal hjelpe deg å komme i gang med aktiviteten din. Dersom du trenger hjelp er det mange hjelpsomme personer på DV-Norway på Facebook

DMR ID#

Det første du trenger er en DMR-ID. Det kan sammenlignes med ditt telefonnummer, og er knyttet til ditt kallesignal.

Du skaffer deg ID ved å registrere deg på https://radioid.net/. Dersom du har brukt D-Star før, er du allerede registrert. Din CCS7 er det samme tallet.

Når du har en DMR-ID må man registrere seg på https://brandmeister.network/. Her setter du opp dine DMR-relaterte innstillinger. Dersom du skal sette opp en hotspot eller repeater er det helt nødvendig å ha en bruker her.

Kodeplugg#

For å bruke radioen din, må den konfigureres med en kodeplugg. Dette kan være ganske overveldende når man først tar fatt på DMR.

Vi anbefaler deg å spørre om noen har en kodeplugg du kan bruke som utgangspunkt. En fin plass for dette kan være DV-Norway på Facebook.

Hotspot#

Et hotspot er en liten, personlig radio med begrenset dekningområde, typisk benyttet for dekning på egen eiendom eller andre steder man ikke har repeater-dekning.

De vanligste hotspotene er:

  • SharkRF OpenSpot - Ferdig produkt med brukerveiledning.
  • MMDVM-basert hotspot med PiStar. Her må man vite hva man holder på med, eller få hjelp fra noen.

Repeater#

Repeatere settes vanligvis opp av radioklubber eller grupper av NRRL og krever eget kallesignal (fås fra NKOM via NRRL) med tilhørende ID fra https://radioid.net/.

Brandmeister støtter primært disse typene DMR repeater:

  • Motorola
  • Hytera
  • Hjemmebygg med MMDVM